‘’İLİŞKİLER BİZİM KENDİMİZİ ÖĞRENDİĞİMİZ YERLER’’

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Türkiye’nin etkinlik ve ziyaretçi sayısı bakımından en büyük kitap fuarı Kocaeli Kitap Fuarı’nda etkinlikler devam ediyor. Bu yıl 14’üncü kez kapılarını açan fuarda birbirinden değerli isimler kitapseverlerle buluşuyor. Bu kapsamda Psikolog Beyhan Budak, Yazar Anıl Basılı ve Sibel Uzun, Kocaeli Kongre Merkezi Akçakoca Salonunda söyleşi gerçekleştirdi. Budak, “İlişkiler bizim kendimizi öğrendiğimiz yerler. Sevilmeye layık olmadığımızı düşünürsek karşı tarafın gözünden kendimizi değerlendiririz” dedi. 

“İNSAN BEBEKKEN ANNESİNİN GÖZÜNDEN KENDİSİNİ TANIR”

“Zor Zamanlarda Güçlü Olmak” konulu söyleşide konuşan Psikolog Beyhan Budak, insanın bebekken annesinin gözünden kendisini tanıdığını söyledi. Budak, “Annenin gözünde bir ayna vardır. En temel bakımı veren anne olduğu için o aynada kendisini görür. Sevilebilir olarak görüyorsa sevilebilir bir insan olduğuna inanır. Sevilmez ise de kimse tarafından sevilemeyeceğini düşünür. Temel kod eksik olur ve tüm ilişkilerinde kendini suçlamaya başlar” diye konuştu. 

“KENDİMİZE DEĞER VERMELİYİZ”

Kendimizden verdiğimiz her ödünün karşı tarafı tembelleştireceğini belirten Budak, etrafımızdaki insanların bize olan davranışlarına bizim izin verdiğimizi anlattı. Budak, “Biz özür dilediğimizde ya da alttan aldığımızda karşımızdaki insan nasıl olsa itiraz etmediğimizi düşünerek sınırlarımızı ihlal ediyor. Ben çünkü onun gözünde her şeye hazır ve nazırım. Bizi en çok ‘Sevilmeye layık değilim’ düşüncesi bu noktaya getiriyor. Kabul edilmek için kendisine o kadar büyük haksızlık yapıyor ki. Daha fazla bu durumda kalmayarak kendimize değer vermeyi öğrenmeli ve bize değer verenlerle yol almalıyız” ifadelerini kullandı. 

“YALNIZ DEĞİLSİN”

Budak, insana kötü hissettiren, hayal kırıklığına uğratan şeylerden birinin de diğer insanlar olduğunu aktardı. Uzun zaman emek verdiğimiz, elimizden gelen her şeyi yaptığımız insanların hayal kırıklığına uğratabileceğini dile getiren Budak, sözlerini şöyle tamamladı: “Hayatın içerisinde kimse bize, biz iyi olursak herkes bize iyi olur ya da bizi sever diye söz vermedi. Ben her ne yaparsam yapayım, bazı insanlar beni sevecek, bazıları sevmeyecek. Beni sevmeyecek insanlar tarafından yaptığım iyilikler bile kötü niyetli olarak algılanabilir. Bu gerçeği kabul ettikten sonra insanların yaptıkları daha az yaralıyor. Kameranın açısını biraz genişlet. Genişletince, diğer insanları, onların dertlerini ve hatta geçmişte yaşanan dertleri fark edeceksin. Her ne yaşıyorsan yaşa, senin derdinin farklı bir versiyonunu şu anda ya da geçmişte birileri yaşadı ya da yaşıyor. Onlar da mücadele ediyorlar. Yalnız değilsin. Yalnız olmadığını bilmek iyi hissettirir.” 

“ZORBA OLMA”

Yazar Anıl Basılı ise “Zorba Olma” adlı söyleşisinde kitaplarında değindiği ve farkındalık kazandırmaya çalıştığı zorbalık üzerinde durdu. Basılı, “Yaşadığımız olayların ciddiyeti ortada. Sadece zorbalığa maruz kalanın değil, bunu gerçekleştirenin de sesi önemsenmeli. Kendi çocuğunuzun zorbalığa uğrama ihtimalini düşünürken diğer yandan birinin sınırlarına da girebileceğinin farkında olmalıyız. Birine ‘Zorba olma’ demek yetmiyor. Onu hikayeye çekmek, sınır bilinciyle tanıştırmak gerekiyor” diye konuştu. 

“NE OLMAK İSTİYORSAN O OLACAKSIN”

Yazar Sibel Uzun ise “Rota Hesaplanıyor” konulu söyleşisinde “İnsan başkasının değil sadece kendi çabasının karşılığını görecektir” dedi. Uzun, “Bir dönem yolumu kaybetmiştim. Kendimi hiçbir yere sığdıramıyordum. O zorlu süreçteki tecrübelerimle anladım ki ne olmak, neye evrilmek istiyorsan o olacaksın. Çünkü bunu sizler için yapacak başka kimse yok. Kimse sizin için daha prestijli bir iş bulmayacak, maddi durumunuzu sizler için yeniden düzenlemeyecek. İşte bu yüzden kendi önümüzden çekilmeliyiz” şeklinde konuştu.