KMB BAŞKANI KELEŞ: 2025 İNŞAAT SEKTÖRÜ İÇİN ‘YENİDEN BAŞLANGIÇ YILI’ OLABİLİR !
Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, yayınladığı açıklama ile inşaat sektörünün geride bıraktığı bir yılı değerlendirerek, 2025 yılına ilişkin beklentilerini paylaştı. 2024 yılının sektör için çetin bir yıl olduğuna ancak 3. çeyrekte yaşanan 9.2’lik büyümenin yeni yıla dair beklenti ve hedefleri yükselttiğine işaret eden Başkan Keleş, “Tüm ekonomi çevrelerinin bildiği ve kabul ettiği üzere inşaat sektörü ülkemiz ekonomisinin lokomotifi konumundadır, oluşturduğu katma değer ve istihdam olanaklarıyla da kaldıraç görevi üstlenmektedir.
SEKTÖRDE DARALMAYI KÖRÜKLEYEN UNSURLAR
2018 yılına kadar her dönem büyüyerek gelen İnşaat Sektörümüz ,2018 yılı itibari ile Brunson kriziyle başlayan süreç akabinde Tüm Dünya’yı etkileyen pandemi süreci ,üretim,tedarik kısıtlamaları,yüksek enflasyon,döviz artışları,Ukranya-Rusya krizi,ülkemizde yaşanan Asrın felaketi olan 6 şubat depremi ve son olarak Orta Doğu’daki çatışmalı durum sektörümüzde inşaat maliyetlerini son 5 yılda 10 kat artırmıştır.Dünya genelinde seyreden ekonomik dengesizlikler, bu daralma eğilimini körükleyen unsurlar olarak sıralanmaktadır.
DÜŞÜK MOTİVASYON ATMOSFERİ DAĞILABİLİR
Nitekim, 2022 yılında Türkiye ekonomisi yüzde 5,6 oranında büyürken, inşaat sektöründe yaşanan yıllık bazda yüzde 8,4 oranında küçülme sektörümüzde önemli bir motivasyon kaybına sebep olmuş, daha büyük çekinceleri de beraberinde getirmiştir. Ancak yaşanan yeni gelişmelerle birlikte bu ‘düşük motivasyon’ atmosferinin dağılacağını öngörmekteyiz. 2024 yılının 3. çeyreği ile birlikte, inşaat sektörünün 2018 ve öncesi günlerine dönebilmesi hedeflerinde önemli bir ivme kat edilmiş, 9.2’lik büyüme rakamı sektör dinamikleri olarak bizleri de umutlandırmıştır.
2018 ÖNCESİNE DÖNÜŞ UMUDU
İnşaat sektörünün 2018 ve öncesine dönüş umudunu taşımaktayız .2024 yılını sektörümüz için başlangıç yılı olarak değerlendirip, özel ve kamu ayırt etmeksizin tüm taraflarca uygulanması gerekenler; iş yapabilirliğin artırılması için sıkı para politikasında sektör lehine tolerans sağlanması,fiyat istikrarı ,faiz oranlarında aşağı yönlü revizyon, inşaat maliyetlerini yükselten çimento, demir, cam, seramik gibi temel yapı malzemelerindeki fiyat dalgalanmalarını sepekülasyonlardan izole edilmesi,arsa maliyetlerini düşürebilmek adına konut imarlı arsa üretimi ve son olarak Kentsel Dönüşüm’ün teşvik edilmesidir.
‘SORUMLULUĞUMUZUN FARKINDAYIZ’
İnşaat sektörü, ülkemiz ekonomisine omuz vermek, gücüne güç katmak için gerekli olan sorumluluğu her zaman üstlenmiştir. Yeni yılda da bu tutum artarak devam edecektir. Ancak sektörümüzün ihtiyacı olan destek ve düzenlemelerin 2025 yılında hayata geçirilmesini diliyor, bu gelişmeler ve atılmasını beklediğimiz yeni adımlar ışığında 2025 yılının hem sektörümüz hem de vatandaşlarımız açısından güzel geçmesini umut ediyoruz” dedi.